Reinventing Peripheries - Urban regeneration at the Ex Mira Lanza
Rome, Italy

Phase One - Group Work

State of the Art:  Exploration of the site, local context, and underlying atmospheres.

Data collection and analysis to form the foundation of future development.

Phase Two - Group Work

Urban Survey:  Exploration of Legibility of the City by Kevin Lynch, urban morphology, public spaces, and materiality.

Urban analysis of surrounding characteristics to form the individual future vision proposal.

FALL_20_Advanced_Graduate_Studio_Ex_Mira

Phase Three - Individual Work

Future Vision:  Discovery of livability for cross-generation. 

Key factors in successful livability in urban development are physical activity, community connection, and access to healthy foods.  The program is designed to support these relationships by providing access to paths for walking, cycling shared interest spaces, food markets, and gardening.

Neighborhoods include student, multi-family, and senior housing.  Balconies, covered/open gardens allow access to vertical green spaces.

New buildings are concentrated in the center of the site with the existing pavilions to the south, Marconi road to the west, and Tiber river to the east.  Three water features are located along the main path as a way to visually connect to the Tiber River.

The amenities are located along 3 of the 4 edges:  On the east edge of the site near the Tiber, we have Dining and Retail.  The Pavilion edge will include an administration building, activity center, and a makers space while the Marconi edge will include bike storage.

The pavilions are the hidden gems of the site.  Creating purposeful access and views to these buildings will help with their appeal.  The regeneration of these buildings will breathe a new life into this site as they will house amenities that will attract visitors and residents alike.

Principles and Elements line and Rhythm at a macro and micro level.  The lines pulled from the site create a rhythm between the buildings and open space.  At a micro level, the lines on the building façade as well as corner cantilevers, are pulled from details of the neighborhoods, creating their own unique rhythm. 

The term “vertical stacks” has two layers.  First is the existing smokestack. I wanted to incorporate this feature as the landmark for the site.  So, in an effort to connect old and new, two new smokestacks are added reinforcing the landmark.  The second “stack” concept, is the program stack.  Amenities and services on the ground level while housing in the middle and garden on top.

Embracing its history and character, the site has endless opportunities for regeneration, the merger of old and new.  Not just within the boundaries, but its connection to the surrounding areas is key to its development as an acceptable and desirable destination. 

FALL_20_Advanced_Graduate_Studio_Ex_Mira